WATFORD - De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft de internationale gemeenschap zaterdag verzocht niet in te grijpen in Zimbabwe en te wachten op de uitslagen van de verkiezingen.

"We moeten wachten", zei Mbeki toen hij in het Britse Watford arriveerde om een conferentie bij te wonen waar Afrikaanse en internationale leiders proberen een oplossing te vinden voor de crisis in Zimbabwe.

"Ik denk dat de situatie op dit moment te overzien is. Als er een tweede verkiezingsronde plaatsvindt moeten we daarna bekijken wat er uit komt", aldus Mbeki.

Tsvangirai

Volgens MDC heeft haar leider Morgan Tsvangirai de presidentsverkiezingen met meer dan 50 procent van de stemmen gewonnen, wat een tweede ronde overbodig zou maken.

"Het resultaat is bekend dat de MDC de presidents- en parlementsverkiezingen heeft gewonnen. President Mugabe en ZANU-PF zouden dat resultaat moeten accepteren", zei Tsvangirai tegen verslaggevers in Harare.

President Robert Mugabe dringt echter aan op een volgende ronde.

Tsvangirai heeft zaterdag gezegd dat president Robert Mugabe en zijn partij ZANU-PF "een oorlog tegen het volk voorbereiden" na de verkiezingen van vorige week. Daarvoor willen ze net als na een verloren referendum acht jaar geleden knokploegen inzetten, aldus Tsvangirai.

Dialoog

Tsvangirai riep Mugabe op tot een dialoog om een vreedzame, ordelijke en democratische overgang mogelijk te maken. Hij zei ook de veiligheid van de 84-jarige leider te garanderen als die gewoon aftreedt.

Publicatie resultaten

Een poging van de oppositie van Zimbabwe om via de rechter onmiddellijke publicatie van de resultaten van de verkiezingen van vorige week te eisen, is uitgesteld tot zondag. Dat heeft Andrew Makoni, een advocaat van oppositiepartij MDC, zaterdag laten weten.

"De zaak is uitgesteld tot morgen twaalf uur 's middags", aldus Makoni. Hij zei dat de kiescommissie om meer tijd heeft gevraagd om een verweer in te dienen.

Eerder op de dag werd Makoni en andere advocaten van de oppositie de toegang tot het hooggerechtshof in Harare geweigerd door de politie toen zij probeerden publicatie af te dwingen via juridische weg.

Vorige week zaterdag werden parlements-, presidents- en gemeenteraadsverkiezingen gehouden in Zimbabwe, maar de uitslagen zijn nog altijd niet bekendgemaakt.