GRONINGEN - De politie in Groningen heeft na uitgebreid onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel en uitbuiting. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De twee, een 41-jarige man uit Bulgarije en een 61-jarige Groninger, worden ervan verdacht zeker zeven jonge Bulgaarse vrouwen Nederland binnen te hebben gesmokkeld om ze vervolgens gedwongen in de prostitutie te laten werken.

Zaak

De zaak kwam in januari vorig jaar aan het licht, toen een 16-jarig Bulgaars meisje zich als 23-jarige zelfstandige wilde inschrijven bij de belastingdienst. Na onderzoek bleek haar paspoort te zijn vervalst en bleek het meisje als prostituee werkzaam te zijn in Groningen.

Uit politieonderzoek kwam later naar voren dat ze met meer Bulgaarse vrouwen Nederland was binnengesmokkeld.

Aanhouding

Het onderzoek leidde in november vorig jaar tot de aanhouding van een 41-jarige Bulgaar, de hoofdverdachte in de zaak. De man werd in februari overgeleverd aan de politie in Groningen en zit nu in voorarrest.

Begin maart volgde de aanhouding van een tweede verdachte, een 61-jarige Groninger.

Bekend

De Groninger wordt ervan verdacht op verzoek van de hoofdverdachte gedurende meerdere jaren de vrouwen naar diverse plaatsen in Nederland te hebben vervoerd, voor het verrichten van gedwongen seks.

Ook controleerde hij of de vrouwen hun werk als prostituee bleven uitvoeren. De man heeft inmiddels bekend. Hij is in afwachting van de rechtszaak in vrijheid gesteld.

Slachtoffers

Volgens de politie zijn nu zeven slachtoffers bekend. "Het onderzoek gaat nog door. We verwachten meer aangiften binnen te krijgen en binnenkort meer verdachten aan te kunnen houden", aldus een politiewoordvoerder.