PARIJS - Frankrijk heeft geen voorwaarden verbonden aan de aanwezigheid van president Nicolas Sarkozy bij de opening van de Olympische Spelen in China.

Dit bevestigde zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Alles is nog open, aldus Kouchner.

Verwarring

Hij sprak na verwarring over uitspraken van de Franse staatsecretaris van Mensenrechten, Rama Yade.

Zij heeft volgens de krant Le Monde in een vraaggesprek gezegd dat president Sarkozy ten aanzien van Tibet drie essentiële voorwaarden stelt aan zijn komst naar de opening: einde van het geweld tegen de bevolking en de vrijlating van politieke gevangenen, duidelijkheid over wat in Tibet gebeurt en een dialoog van Peking met de dalai lama, de spiritueel leider van de Tibetanen.

De krant stelt eerlijk haar exacte woorden te hebben weergeven in het zaterdag gepubliceerde gesprek. Maar Yade kwam met de verklaring dat ze de term 'voorwaarden' op mensenrechtengebied en Tibet nooit heeft genoemd.

Essentieel

Volgens Le Monde zei ze dat de voorwaarden "essentieel" zijn voor Sarkozy. De president zal zijn uiteindelijke beslissing kenbaar maken "na overleg met onze Europese partners, omdat hij dan spreekt als voorzitter van de Europese Unie".

Frankrijk neemt in juli het stokje van Slovenië over als EU-voorzitter. De Olympische Spelen in Peking beginnen op 8 augustus.

Rellen

Protesten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa tegen de Chinese overheersing ontaardden afgelopen maand in rellen en plunderingen. Ook in naburige provincies braken onlusten uit.

Volgens China kwamen twintig mensen om, maar volgens Tibetaanse ballingen zouden 135 tot 140 doden zijn gevallen door keihard optreden van leger en politie.