FALLUJAH/NEW YORK - Amerikaanse soldaten in Irak heben donderdag twee Irakezen die niet bij een wegversperring stopten doodgeschoten. Dat gebeurde bij de plaats Fallujah toen de Amerikanen bij de versperring werden bestookt met vuurwapens en granaten, berichtten de Amerikaanse strijdkrachten.

De spanning in Fallujah en omgeving is groot sinds de Amerikaanse bezettingsmacht er vorige maand achttien mensen doodschoot bij anti-Amerikaanse betogingen. In Fallujah is naar verluidt nog een deel van de bevolking trouw aan het verjaagde regime van president Saddam Hussein.

Elders in Fallujah kwamen Amerikanen ook onder vuur te liggen. Onbekenden schoten er een Amerikaanse pantserwagen met granaten kapot, zonder slachtoffers te maken. Er is voorts op een Amerikaanse patrouille geschoten vanuit een moskee. De Amerikanen beantwoordden het vuur niet en slaagden er niet in "deze kleine groep schutters" te achterhalen.

Verscheidene Iraakse groeperingen beschuldigen leden van Saddams partij Baath ervan onder nieuwe namen te willen terugkeren in de politiek. De bezetters hebben donderdag de Baathpartij verboden en leden bevolen zich aan te geven. Amerikaanse soldaten worden in Irak vaker beschoten. Maandag nog werd een infanterist in de borst geraakt bij een wegversperring. Hij is niet in levensgevaar.