BOGOTA - Tienduizenden Colombianen zijn vrijdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de marxistische rebellenbeweging FARC. De demonstranten willen dat de guerrillastrijders honderden gijzelaars vrijlaten.

"We zijn allemaal Ingrid Bétancourt", riepen betogers, refererend aan de Frans-Colombiaanse politica die al zes jaar wordt vastgehouden.

Missie

De donderdag aangekomen humanitaire missie van de Franse president Nicolas Sarkozy wacht nog op autorisatie van de FARC.

Of ze toestemming krijgen om Bétancourt, die er fysiek zeer slecht aan toe is, te helpen, is nog maar de vraag.

Ruilen

De FARC liet eerder al weten niet meer eenzijdig gijzelaars vrij te laten. De strijders willen ze alleen ruilen tegen FARC-rebellen die in de gevangenis zitten.

Raul Reyes

De Colombiaanse regering heeft een beloning van omgerekend bijna 2 miljoen euro gegeven aan degene die de onlangs vermoorde FARC-leider Raul Reyes heeft helpen opsporen. Dat heeft de minister van Defensie zaterdag laten weten.

Reyes, een van de belangrijkste commandanten van de linkse rebellenbeweging FARC, werd begin maart gedood bij een bombardement op zijn kamp door het Colombiaanse leger.

De krijgsmacht wist twee laptops van hem met daarop belangrijke informatie te bemachtigen.

De persoon krijgt niet alleen een flinke bankrekening, maar is samen met zijn familie onder staatsbeveiliging gesteld.

Het gezin zal Colombia "de komende dagen verlaten om van een nieuw leven te genieten", aldus de minister. "Het beloningsbeleid is duidelijk zeer effectief."