WASHINGTON - Tienduizenden Amerikanen hebben vrijdag tijdens bijeenkomsten de moord op de zwarte burgerrechtenactivist en dominee Martin Luther King herdacht. Dat berichtten Amerikaanse nieuwszenders.

De meeste aandacht ging uit naar een ceremonie bij het hotel - nu museum- waar King veertig jaar geleden werd doodgeschoten. Daar waren ook de Democraat Hillary Clinton en de Republikein John McCain aanwezig.

Beiden zijn in de race voor het presidentskandidaatschap van hun partij. Zij proberen met hun aanwezigheid de zwarte Amerikaanse bevolking op hun hand te krijgen, zeggen analisten.

McCain bood tijdens de bijeenkomst alsnog zijn excuses aan omdat hij ooit tegen een voorstel stemde om de moord op King elk jaar officieel te herdenken. "Ik zat verkeerd en kwam daar uiteindelijk achter", aldus McCain.

Obama

De gekleurde Barack Obama, in de race voor het kandidaatschap van de Democraten, herdacht King tijdens een bijeenkomst in Fort Wayne in Indiana.

Daar riep hij de Amerikanen op het werk dat de burgerrechtenactivist King decennia geleden begon af te maken en om gezinnen in nood te helpen, aldus zijn campagneteam.

Zoon

Ook de oudste zoon van de overleden activist riep de Amerikanen op iets aan armoedebestrijding te doen. Op de Amerikaanse zender NBC zei de nu 50-jarige Martin Luther King III dat "we nog niet genoeg doen" om de tientallen miljoenen Amerikaanse families die in armoede leven te helpen.

"Als we 30 miljard dollar kunnen betalen om Bear Stearns uit de penarie te helpen, kunnen we zeker bronnen vinden om de massale problemen van de vele mensen in Amerika aan te pakken", aldus King, een internationale burgerrechtenadvocaat. Hij was tien jaar oud toen zijn vader werd vermoord op 39-jarige leeftijd.

I have a dream

Vader King won de Nobelprijs voor de Vrede en was de charismatische leider van een massale burgerrechtenbeweging. Hij zette zijn stempel tijdens zijn 'I Have a Dream' toespraak, die hij voor ruim een kwart miljoen mensen hield in Washington D.C. in 1963.