PARAMARIBO - Het strafproces in Suriname tegen de verdachten van de Decembermooren in 1982 is voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat bleek vrijdag na afloop van de vijfde zittingsdag.

Tot dusver zijn alleen procedurele kwesties besproken, nu moet de inhoudelijke behandeling beginnen. Een indicatie voor een mogelijke aanvang daarvan kon vrijdag niemand bij de krijgsraad geven.

Ex-legerleider Dési Bouterse is de hoofdverdachte in deze zaak. Hij is tot dusver niet in de rechtszaal verschenen. Vrijdag bleven ook alle advocaten van de ruim twintig verdachten weg. Alle procedurele bezwaren die zij hadden opgeworpen, heeft de krijgsraad in een tussenvonnis verworpen.

Moorden

De moorden vonden plaats op 7 en 8 december 1982. Toen werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime van legerleider Bouterse doodgeschoten in Fort Zeelandia.

Nabestaanden reageerden vrijdag opgelucht dat het proces eindelijk de fase heeft bereikt van de inhoudelijke behandeling, want daar wachten ze al jaren op.

Verdachten

De zaak is overigens nog een beetje gecompliceerd omdat tot dusver niet alle 25 verdachten ook formeel zijn gedagvaard. Onder de verdachten zijn bijvoorbeeld drie ex-ministers.

De krijgsraad kan die formeel niet ter verantwoording roepen. Dat kan alleen een burgerrechter. Deze kwesties zullen eerst worden opgelost alvorens de krijgsraad verder gaat.