DEN HAAG - De onverwacht massale toestroom van Chinezen naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt voorbij. Vorige week meldden zich dagelijks tientallen Chinezen bij de poort. Nu gaat het nog maar om een enkeling.

Die indruk heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bevestigde dit beeld vrijdag. Volgens een woordvoerster van de IND hebben in de afgelopen tijd in totaal ruim zeshonderd Chinezen asiel gevraagd. De vreemdelingenpolitie heeft de groep in kaart gebracht.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie geeft er dinsdag meer details over tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Gerucht

De autoriteiten gaan ervan uit dat de plotselinge toeloop is veroorzaakt door het gerucht onder Chinezen dat vreemdelingen voor 1 april gemakkelijk in aanmerking komen voor asiel. Dat zou te maken hebben met een op handen zijnd generaal pardon omdat prins Willem-Alexander de troon zou bestijgen.

Door de toestroom van de Chinezen raakte de tijdelijke noodopvang voor nieuwe asielzoekers in korte tijd vol. Het COA ging met spoed op zoek naar extra onderdak voor hen en vond die in recreatieparken. De Chinezen werden onder meer ondergebracht in huisjes in het Limburgse Euverem.

Algemeen directeur Nurten Albayrak-Temur van het COA sprak van een uitzonderlijke situatie en erkende dat de communicatie met gemeenten niet overal is verlopen zoals ze van het orgaan zijn gewend. Albayrak gaat dezer dagen langs bij de bestuurders om de contacten aan te halen en persoonlijk uitleg over de situatie te geven.