BOEKAREST - Premier Jan Peter Balkenende is "verbaasd" en "bevreemd" over de reacties in de dagen na het Kamerdebat over Geert Wilders' film Fitna. Hij zei dat vrijdag en marge van de NAVO-top in Boekarest.

"Zolang ik premier ben heb ik niet meegemaakt dat documenten worden gerelativeerd", zei Balkenende over de openbaarmaking van het verslag van eengesprek tussen Wilders en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei vrijdag dat hij de waarheid heeft gesproken over de ontmoeting met Wilders.

Uit het verslag blijkt dat Wilders zelf zei dat hij mogelijk aan het einde van zijn film pagina's van de Koran zou verscheuren of verbranden.

Leugens

Wilders noemt het document een "vod". Hij houdt vol dat hij nooit iets heeft gezegd over de inhoud van de film en beticht het kabinet van leugens.

Volgens Balkenende gaat het niet over visies of meningen maar over feiten. Het verslag is volgens hem "glashelder".

Rita Verdonk

Verder zei Balkenende dat hij vindt dat Rita Verdonk "de plank mis slaat" met haar beschuldiging dat hij de vrijheid van meningsuiting heeft verkwanseld in zijn optreden rond Geert Wilders' film Fitna. "Absoluut niet", reageerde Balkenende.

Balkenende zei dat het kabinet Wilders "niets in de weg heeft gelegd" bij het maken en uitbrengen van zijn film. Maar het kabinet moest alert zijn op mogelijke gevolgen van de film.

Meningsuiting

"We zijn blij dat we ons zo goed hadden voorbereid. Dat heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting", aldus Balkenende.