DEN HAAG - Nederland betreurt de veroordeling van de Chinese dissident Hu Jia en roept China op tot zijn vrijlating. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag vanaf de NAVO-top in Boekarest laten weten.

De 34-jarige mensenrechtenactivist kreeg deze week een celstraf van 3,5 jaar wegens het ondermijnen van de Staat.

"Ik heb China al eerder opgeroepen Hu Jia vrij te laten, ik wil die oproep graag herhalen", aldus Verhagen. Hij zei mee te leven met de familie van Hu Jia en vooral met zijn vrouw, die met haar baby nog steeds onder huisarrest staat.

Amnesty

Nederland en de Europese Unie hebben al meerdere keren aandacht gevraagd voor de situatie van Chinese mensenrechtenverdedigers en die van Jia in het bijzonder. Amnesty International meldde eerder deze week nog een toenemende repressie in China van mensenrechtenverdedigers en journalisten.

Nederland heeft China al vaker gewezen op het feit dat het land de komende tijd extra in de schijnwerpers staat door de Olympische Spelen, deze zomer. Het beeld van China in de rest van de wereld zal volgens Verhagen niet positiever worden door het houden van de Spelen als mensenrechtenactivisten worden opgepakt en veroordeeld, en de mensenrechten worden geschonden.

Het CDA in de Tweede Kamer had donderdag al opheldering gevraagd aan Verhagen over de veroordeling. Het Europees Parlement reageerde ook onthutst op de veroordeling van Hu. Een aantal parlementariërs eist zijn vrijlating.