WASHINGTON - De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton heeft in maart voor haar verkiezingscampagne circa 20 miljoen dollar opgehaald. Dat meldde donderdagavond (lokale tijd) een bron rond haar campagne.

Het bedrag komt neer op slechts de helft van wat haar Democratische rivaal Barack Obama inzamelde. Zijn team haalde 40 miljoen dollar binnen, zo werd eerder bekend.

Obama bouwt op deze manier zijn toch al riante financieringsvoorsprong verder uit. In februari zamelde de Democratische senator uit Illinois een recordbedrag van 55 miljoen dollar in. Clinton bleef toen steken op ruim 34 miljoen.

Officieel moet de voormalige first lady pas op 20 april bekend maken wat haar financieringsoogst in maart was.

Donaties

Obama heeft tot nu toe in totaal circa 233 miljoen dollar aan campagnegeld opgehaald. Voor Clinton ligt dit cijfer, inclusief de waarschijnlijke donaties in maart, op 189 miljoen.

Nominatie

De twee Democratische kandidaten zijn in een felle strijd verwikkeld om de nominatie als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Een van hen zal het moet opnemen tegen de Republikein John McCain, die zijn nominatie al binnenheeft.

McCain heeft tot en met februari in totaal ruim 64 miljoen dollar aan donaties voor zijn verkiezingscampagne opgehaald.