HAARLEM - De Koninklijke Marechaussee en de douane hebben de eerste vier maanden van dit jaar 870 drugskoeriers op Schiphol aangehouden. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Haarlem vallen hier ook de bolletjesslikkers onder. Dat brengt het aantal aanhoudingen op gemiddeld 217 per maand. Vorig jaar lag dat aantal op gemiddeld 180 per maand.

Een speciaal Schipholteam dat bestaat uit 120 man marechaussee en douane houdt zich bezig met de problematiek van drugskoeriers. Sinds de invoering van een bodyscan op Curaçao in februari is de wijze waarop drugs worden gesmokkeld gewijzigd. Het aantal bolletjesslikkers neemt af, terwijl de smokkel van drugs in de bagage toeneemt.

Met de komst van een rechtbank op Schiphol worden de zaken van drugskoeriers sneller afgehandeld. Het duurt gemiddeld dertig dagen voordat een verdachte na aanhouding wordt berecht. Voorheen was die periode ongeveer honderd dagen. Justitie hoopt dat eind dit jaar de helft van de strafrechtelijke afhandelingen op Schiphol binnen dertien dagen gebeurt.