DEN HAAG - De uurtarieven van specialisten moeten aan een plafond gebonden worden. Dat vindt het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Minister De Geus (Volksgezondheid) zal daar een dezer dagen een brief over krijgen, aldus een woordvoerder donderdag.

De uurtarieven van specialisten lopen nu soms op tot bijna drie keer het kale adviestarief van 83 euro per uur van het CTG. Het CTG krijgt signalen van zorgverzekeraars dat experimenten waarbij verzekeraars vrij kunnen onderhandelen over de in te kopen zorg hierdoor amper van de grond komen.

Het gaat om een experiment met het financieringssysteem dat volgend jaar in moet gaan. Bedoeling van het systeem is dat door concurrentie de kosten laag blijven. Maar volgens het CTG vragen de specialisten te hoge bedragen. Als ze dat na het invoeren van het nieuwe systeem nog doen, dan leidt dat tot verhoging van de kosten waar de patiënt uiteindelijk voor opdraait.

Zelfs adviseur A. Vosmer van de Orde van Medisch Specialisten riep deze maand zelf in het artsenblad Medisch Contact ook op tot het hanteren van een "maatschappelijk aanvaardbaar uurtarief".