NAIROBI - De strijdende politieke partijen in Kenia hebben na weken onderhandelen overeenstemming bereikt over een coalitieregering.

De samenstelling wordt zondag bekendgemaakt, berichtte de BBC. De doorbraak vond plaats na een overleg tussen president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga, die de nieuwe premier moet worden.

"We zijn het eens geworden over de omvang van het kabinet", aldus Odinga. Het gaat om een kabinet van veertig leden, dat wordt ingezworen op 12 april.

Kabinet

De deal kwam tot stand na onderhandelingen over de omvang van het kabinet en de verdeling van de ministersposten. Kibaki wilde een kabinet met 44 leden en Odinga wilde maximaal 34 leden.

Te groot

Kenianen klaagden dat een kabinet van veertig man te groot is voor de belastingbetaler. Eerder deze week vonden protesten plaats van mensenrechtenorganisaties, waarbij demonstranten leuzen schreeuwden als 'niet meer dan 24'.

Ook duurde het even voordat beide partijen het eens waren over de verdeling van de ministerposten. Kibaki wilde niet zonder slag of stoot al ingevulde posities opgeven.

Geweld

Eind december vonden verkiezingen plaats in Kenia. Kibaki eiste de overwinning op, maar volgens Odinga was er fraude gepleegd. Rellen braken uit, waarbij zeker duizend personen omkwamen. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht voor het geweld.