BOGOTA - De marxistische rebellenbeweging FARC wil Ingrid Bétancourt en andere gegijzelden alleen ruilen tegen gevangen genomen FARC-leden. De Frans-Colombiaanse politica komt niet zomaar vrij, zoals bij eerdere gegijzelden het geval was.

Dat heeft een rebellenleider donderdag laten weten. "Het is ontoelaatbaar dat van ons nog meer vredesgebaren gevraagd worden", zei rebellenleider Rodrigo Granda, alias 'de kanselier'.

Een Frans medisch team is donderdag in Colombia geland om Bétancourt te helpen, maar het is nog onduidelijk of de FARC de humanitaire missie toelaat. Ook lokale medische posten in de jungle zeggen klaar te zijn voor de eventuele komst van Bétancourt. De politica zou aan hepatitis B lijden en de tropische ziektes malaria en leishmaniasis.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy wil samen met zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chavez naar de grens tussen Colombia en Venezuela reizen om de vrijlating van Ingrid Betancourt te helpen bewerkstelligen. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner vrijdag gezegd op de NAVO-top in Boekarest.

Sarkozy heeft de FARC herhaaldelijk opgeroepen Bétancourt en andere gijzelaars vrij te laten. De guerrillabeweging nam Bétancourt gevangen in 2002, tijdens haar presidentiële campagne.

De Venezolaanse president Hugo Chávez noemde de missie "extreem gecompliceerd". Hij bemiddelde bij eerdere vrijlatingen van gegijzelden en zegde vrijdag opnieuw zijn medewerking toe.