LANDGRAAF - De Volksrepubliek China heeft themapark Mondo Verde in Landgraaf gemaand een onderdeel van het programma in de Aziatische week aldaar te schrappen. Het gaat om een workshop van meditatiegroep Falun Gong, een in China verboden beweging. Mondo Verde weigert aan het verlangen van China tegemoet te komen.

Directeur J. Nonneman van Mondo Verde zei donderdag "een raar gevoel te krijgen" van de maning van de Chinese Volksrepubliek. De fax van de Chinese ambassade was aan hem persoonlijk gericht, wat voor Nonneman aangeeft "dat ze ook hier blijkbaar alles rond Falun Gong goed in de gaten houden". Nonneman heeft niet op de fax gereageerd.

Aziatische week

Tijdens de Aziatische week in Monde Verde, die nog tot en met zondag duurt, zijn in de Aziatische tuinen van het park ongeveer driehonderd mensen bezig met het uitbeelden van allerlei oosterse kunsten en technieken, zoals meditatie en vechtsport. "Slechts zes van die mensen tonen de meditatietechnieken van Falun Gong", zegt Nonneman. De overige onderdelen bestaan onder meer uit kong fu, tai chi, judo, Javaanse dans en batikken.

Nonneman wijst erop, dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen het voor Falun Gong heeft opgenomen, evenals Amnesty International en de Human Right Watch. "Wat Falun Gong in Monde Verde laat zien, is niet opruiend of spectaculair. Er zitten mensen te mediteren, meer niet. Falun Gong wil via meditatie de geest zuiveren zodat de mens van zijn of haar eigen kracht en gevoel uit kan gaan. Dat ligt blijkbaar gevoelig bij een communistische overheid."

In China wordt de Falun Gong sinds 1999 vervolgd. De beweging, in 1992 opgericht door Li Hongzhi, kent wereldwijd miljoenen aanhangers.