RIJSWIJK - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worstelt met het reserveringssysteem voor de examens. Dat leidt ertoe dat in sommige regio's de wachttijden voor het afleggen van het rijexamen fors oplopen.

Dat terwijl het CBR tegelijkertijd maandelijks duizenden aangevraagde examens 'terugkrijgt'. Dat heeft een woordvoerder van het CBR gezegd.

Kandidaten

De Bovag luidde donderdag de noodklok over de oplopende wachttijden voor rijexamens. De Bovag rept over "tienduizenden kandidaten" die maanden moeten wachten voor zij kunnen afrijden. "De wachttijd is landelijk gezien ruim zeven weken. Dat is voor deze tijd van het jaar absoluut niet slecht", zegt de woordvoerder van het CBR.

Wel erkent hij dat "de druk op het systeem heel groot is". Rijschoolhouders kunnen tot 26 weken vooruit rijexamens reserveren en doen dat dan ook en masse. Veel van die gereserveerde examens worden niet verreden en gaan, vaak vlak voor de examendatum, terug naar het CBR.

Te veel

"In de maand maart hebben we 5000 examens teruggekregen." Regio's die grote wachtlijsten hebben, zijn volgens het CBR juist de regio's die vooraf veel te veel examens aanvragen.

Vrijdag zal het systeem voor de rijexamens hoog op de agenda staan tijdens het reguliere overleg tussen de rijschoolhouders en het CBR. Volgens de Bovag kampt het CBR met een structurele ondercapaciteit en is het instituut weinig flexibel.