AMSTERDAM - De Iraanse homoseksueel wiens asielverzoek eerder was afgewezen, mag waarschijnlijk in Engeland blijven. Dat zei staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Albayrak heeft gesproken met haar Britse collega over de zaak. Nadat het verzoek van de 19-jarige Mehdi Kazemi werd afgewezen, week hij uit naar Nederland. Ook daar kreeg hij nul op het rekest, omdat hij eerder in Groot-Brittannië asiel had aangevraagd. De Britse regering heeft inmiddels aangekondigd de zaak opnieuw te bekijken.

Een meerderheid van D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en PVV eiste donderdag dat de 19-jarige Mehdi Kazemi niet wordt teruggestuurd naar Iran. Iraanse homo's kunnen rekenen op '110 zweepslagen, soms tot de dood erop volgt', aldus Boris van der Ham.

'Asielshoppen'

Albayrak zou moeten afwijken van een Europees asielverdrag, zodat Kazemi in Nederland asiel kan krijgen. Dit weigerde de bewindsvrouw. Het zou ondermijnend werken voor zowel een gezamenlijk Europees asielbeleid als het Nederlandse omdat het 'asielshoppen' in de hand werkt. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat een asielzoeker wiens verzoek om asiel in een land is afgewezen, het niet in een andere EU-lidstaat opnieuw mag proberen.

Als hiervan wordt afgeweken, komen er meer asielzoekers naar Nederland. Hierdoor zou het specifieke Nederlandse beleid niet meer te handhaven zijn. "Dan snijden we onszelf in de vingers", zei Albayrak. In Nederland worden, in tegenstelling tot in Groot-Brittannië, geen Iraanse homo's uitgezet.

Vertrouwen

Albayrak heeft vertrouwen in een goede afloop. Inmiddels is Kazemi zo bekend dat hij niet meer veilig zou kunnen terugkeren naar Iran. Ook de VVD en PVV zeiden te vertrouwen op de Engelse asielprocedure. Een Kamermeerderheid is sceptischer. Albayrak moet de Kamer op de hoogte houden van de nieuwe Britse procedure. Wordt Kazemi toch teruggestuurd naar Iran, dan volgt een nieuw debat.