PARAMARIBO - Bij een vliegtuigongeluk donderdag in het oosten van Suriname zijn volgens luchtvaartautoriteiten twintig doden gevallen. Het ging om een binnenlandse vlucht.

Een officiële lijst van slachtoffers is nog niet vrijgegeven, maar vermoedelijk zijn acht Brazilianen onder de slachtoffers. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken "lijkt het erop" dat er geen Nederlanders bij de ramp zijn betrokken.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft geschokt gereageerd op het ongeval en wil doen wat nodig is om Suriname ondersteuning te bieden.

Piloten

Het toestel met achttien passagiers en twee piloten aan boord was om 16.00 uur opgestegen in Paramaribo en verongelukte ongeveer een uur later bij Benzdorp in Zuidoost-Suriname aan de grens met Frans Guyana.

"Ze was een goede pilote, maar it's all in the game", zegt de vader van de vrouw die het vliegtuig bestuurde. Zijn zoon, die ook piloot is, was ooggetuige van het ongeval. Kort nadat het vliegtuig in brand gevlogen was, rond elf uur Surinaamse tijd, belde zoon Verkuijl zijn vader op om het droevige nieuws te vertellen.

Ontploft

De tweemotorige Antonov AN-28 van de particuliere vliegmaatschappij Blue Wing Airlines deed een landingspoging toen het toestel plotseling omhoog schoot, neerstortte en ontplofte.

Kort na de melding van de crash vertrokken reddingsploegen naar Benzdorp, dat ook de bestemming van de Antonov zou zijn geweest. In de afgelegen regio wordt goud gedolven.

Blue Wing Airlines (BWA) is gevestigd op de luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo. Het bedrijf bestaat sinds 2002 en heeft een vloot van tien kleinere passagiers- en vrachtvliegtuigen, die vooral uit de voeten kunnen op kleinere vliegvelden met relatief korte landingsbanen.

Hulporganisaties

De maatschappij verzorgt zowel lijndiensten als chartervluchten in en buiten Suriname, zoals naar het buurland Guyana. BWA werkt in Suriname veel voor bedrijven, hulporganisaties en voor de Surinaamse overheid.

De luchtvaartmaatschappij stond op een zwarte lijst van de Europese Unie, maar BWA werd daar in november 2007 weer van afgehaald. Opname op de lijst betekende onder meer geen mogelijkheden voor vluchten op bijvoorbeeld de Nederlandse Antillen of Frans Guyana, een andere buurland van Suriname.

Geschiedenis

Het ongeluk met de Antonov roept herinneringen op aan de grootste vliegramp in de Surinaamse geschiedenis, met ruim 170 doden. Op 7 juni 1989 stortte een DC-8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij neer nabij het internationale vliegveld Zanderij bij Paramaribo.

Onder de slachtoffers bevonden zich veel in Nederland wonende Surinamers, onder wie leden van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname wedstrijden zou spelen.