DEN HAAG - Opnieuw zijn Nederlandse militairen gewond geraakt door een bermbom tijdens een patrouille in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat gebeurde donderdagochtend aan de zuidrand van de Balluchivallei.

Een van de militairen ligt nog in het militair ziekenhuis in Kandahar. De andere twee zijn dezelfde dag nog ontslagen, maar staan nog wel onder medische behandeling, meldde het ministerie van Defensie. De zwaargepantserde bushmaster waarin zij zaten is flink beschadigd.

Aanslag

Het is de vierde keer in een week tijd dat Nederlandse militairen door een zogenoemd geïmproviseerd explosief (IED) gewond raken. In totaal zijn daardoor volgens Defensie nu elf mensen gewond geraakt.

Kritiek

Een van hen raakte zijn benen kwijt. Hij is overgebracht naar Nederland en wordt in coma gehouden in het centraal militair hospitaal in Utrecht. Volgens Defensie is zijn toestand nog steeds stabiel, maar kritiek.

Een ander ligt nog in het militair ziekenhuis op de Nederlandse basis Kamp Holland in Uruzgan. De verwonding van de voet van een twaalfde militair heeft volgens Defensie niets met de aanslagen te maken.

Posten

Verder meldde Defensie dat de vooruitgeschoven posten Poentjak en Volendam zijn ontmanteld. De kleine bases zijn niet meer in gebruik, omdat in de omgeving kleinere posten zijn opgericht. Die worden bemand door de Afghaanse politie. Kleine posten zijn flexibeler in te zetten.

Afghaanse leger

Ook het Afghaanse leger (ANA) bemant nu zelf twee bases: Khyber en Worsley. Afgelopen week werd bij Khyber ontdekt dat onbekenden mogelijk een stelling of een explosief aan het ingraven waren. Een Nederlandse Apache-helikopter heeft hen met waarschuwingsschoten weggejaagd, aldus Defensie.

Shura

Verder vond afgelopen week in Tarin Kowt een shura met ruim driehonderd stamoudsten plaats. Zij spraken over vrede en veiligheid, onderwijs en zorg. Ook bereidden ze een groter vredesoverleg voor, dat in mei moet plaatshebben in Uruzgan. De provinciale gouverneur Asadullah Hamdan hoopt daar ongeveer 2000 stamoudsten naartoe te krijgen.