AMSTERDAM - Pesterijen, racistische opmerkingen en seksuele intimidatie. Hoewel vrijwel alle korpsleden van de politie Amsterdam-Amstelland ervan overtuigd zijn dat dit niet kan, komt het toch regelmatig voor op de werkvloer.

Dat bleek donderdag uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) naar de integriteit binnen het hoofdstedelijke korps.

De politie had hiertoe zelf de opdracht gegeven. "Een zeldzaam initiatief", aldus professor dr. Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde.

Pesterijen

De resultaten liegen er echter niet om. Hoewel 97 procent van de medewerkers pesterijen op het werk niet aanvaardbaar vindt, neemt 32 procent van hen dit wel waar.

Datzelfde geldt voor racistische grappen of opmerkingen; 91 procent vindt het niet kunnen, maar ook hier ziet 32 procent het gebeuren op de werkplek.

Seksuele intimidatie

Verder accepteert 99 procent van de ondervraagden het niet dat er seksuele intimidatie op de vloer plaatsvindt, maar komt het volgens 12 procent van de medewerkers wel voor.

Overigens waardeert driekwart van de korpsleden het huidige preventieve integriteitsbeleid. Ongeveer hetzelfde aantal vindt dat de signalen over ongewenst gedrag van collega's serieus moeten worden genomen, blijkt verder uit het onderzoek.

Betreuren

De korpsleiding zegt de uitkomsten te betreuren, maar ziet hierdoor kans om het integriteitsbeleid nog verder te verbeteren. Commissaris Cor Gorissen liet weten het belangrijk te vinden wat voor effect het beleid van het korps heeft en wat de perceptie en ervaringen zijn van de medewerkers.

"We staan open voor de conclusies en aanbevelingen van het rapport en willen ons beleid vernieuwen en de werking ervan blijven monitoren."