LUXEMBURG - Het Europees Hof van Justitie heeft de Koerdische Arbeiderspartij PKK geschrapt van de Europese lijst van terroristische organisaties. Bij de plaatsing op de lijst in 2002 ontbrak namelijk een opgave van redenen.

Dat oordeelde het hof donderdag in een zaak die de PKK had aangespannen tegen de Europese Unie. Naar verwachting zal de EU de procedurele fout direct herstellen door een nieuw besluit.

Het Hof haalde eerder om dezelfde formele reden een groep Iraanse vrijheidsstrijders van de terreurlijst. De Europese Unie heeft daarna de procedures gewijzigd. Sindsdien krijgen organisaties onder meer een weerwoord bij het besluit tot plaatsing op de lijst.

Tegoeden

Plaatsing op de lijst betekent dat de EU tegoeden van de organisatie bevriest. De PKK en het Turkse leger zijn al jarenlang in gevecht. Het leger vond dinsdag nog wapenopslagplaatsen van PKK bij de Iraakse grens.

Vorige maand voerde het Turkse leger aanvallen uit op Koerdische opstandelingen die hun toevlucht hadden gezocht in Irak. Sinds de PKK haar onafhankelijkheidstrijd in 1984 begon, zijn meer dan 37.000 mensen omgekomen.