AMSTERDAM - Politie en justitie in Amsterdam willen vastgoed gaan afpakken dat criminelen met zwart geld hebben gekocht. Daartoe gaan ze eigenaren die niet kunnen verklaren hoe ze hun gebouwen hebben gefinancierd voor de rechter slepen.

Binnenkort dient een eerste proefproces, bevestigde een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland donderdag een bericht hierover in Sp!ts.

Cabriomethode

De instanties in de hoofdstad pakken al sinds 2005 vermogen af waarvan criminelen niet kunnen verklaren hoe ze er aan komen. Tot nu tot ging het vooral om dure auto's en andere luxegoederen.

Omdat deze zogeheten cabriomethode succesvol is, breiden politie en justitie haar uit naar het vastgoed.

Criteria

Volgens de zegsman let de politie op een paar zaken om te bepalen of iemand panden heeft gekocht met crimineel geld. Daaronder zijn een criminele achtergrond en connecties, meldingen van ongebruikelijke transacties en hypotheken van financiers uit belastingparadijzen.

Wie aan deze criteria voldoet, mag komen uitleggen hoe hij zijn eigendommen heeft betaald.

Eerste zaak

De woordvoerder kon niet zeggen wanneer de eerste zaak om deze criminele vastgoedbezitters aan te pakken voor de rechter komt of om wie het gaat. Wel is dat iemand die panden in onder meer de Amsterdamse binnenstad bezit.