AMSTERDAM - Het poeder in de brief die vorige week werd bezorgd bij RTV Noord, blijkt poedersuiker te zijn. Dat meldt de regionale zender op zijn website.

De afzender claimt de pyromaan van 't Zandt te zijn. Volgens hem zit Johnny B. ten onrechte vast voor de reeks brandstichtingen in het Groningse dorp. B. moet donderdag voor de rechter verschijnen in een pro-formazitting. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Luchtwegen

De zender meldde eerder dat twee rechercheurs die de brief onderzochten last van hun ogen en luchtwegen kregen. De afzender had eerder ook al een anonieme brief naar RTV Noord gestuurd.

Sinds augustus werd zeker zeventien keer brand gesticht in en om 't Zandt. De 20-jarige Johnny B. werd in december opgepakt nadat de politie hem een week had gevolgd. De politie zag de man in Eenum een schuurtje in- en uitgaan.

Kaars

Toen agenten onmiddellijk daarna in het pand ging kijken, werd een brandende kaars met brandbaar materiaal ontdekt, een methode die vaker zou zijn gebruikt bij de brandstichtingen.

De advocaat van B. zou stellen dat uit het observatieverslag blijkt dat de politie pas twee uur later het schuurtje is binnengegaan. B. zou bovendien niet zijn gezien door het observatieteam.