DEN HAAG - GroenLinks wil dat politieke partijen en bewegingen hun giften boven de 1000 euro openbaar maken. Bovendien mogen zij giften boven de 15.000 euro niet accepteren.

Op overtreding hiervan moet een boete komen. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft daartoe donderdag een initiatiefwet gepresenteerd.

Voor politieke partijen bestaan nu al regels voor giften. Zo moeten zij giften van bedrijven en instellingen boven de 4500 euro openbaar maken. Maar voor Kamerleden zonder een volwaardige politieke partij gelden deze regels weer niet.

Verdonk

Duyvendak doelt op Rita Verdonk en op de Partij voor de Vrijheid, die alleen Geert Wilders als lid heeft. Enkele jaren geleden deed deze situatie zich ook al voor bij parlementariërs die zich afscheidden van de LPF.

Volgens GroenLinks moeten voor alle gekozen Kamerleden en partijen dezelfde regels gelden. Volgens Duyvendak voorkomt een aangescherpte transparantie over giften dat Nederland een 'lobbydemocratie' wordt.

Invloed kopen

"Het mag niet zo zijn dat personen of bedrijven invloed proberen te kopen, de besluitvorming in het parlement op oneigenlijke wijze beïnvloeden of Kamerleden in de verleiding brengen om hun belofte of eed te schenden." Openbaarmaking van donaties waarborgt volgens GroenLinks de integriteit van politici en gaat belangenverstrengeling tegen.

Duyvendak wilde niet meer wachten op voorstellen vanuit het kabinet, dat ook al langer stelt met nieuwe regels te komen. Dit is tot nu toe niet gebeurd. Duyvendak stuurt zijn initiatief naar alle gebruikelijke instanties voor advies. Als het meezit en de Kamer doorwerkt, kan de nieuwe wet al eind dit jaar ingaan. Dat is ruim voor de volgende landelijke verkiezingen "zelfs als het kabinet vroegtijdig valt."