AMSTERDAM - Politica Rita Verdonk lanceert donderdagavond officieel haar beweging Trots op Nederland.

Tijdens een groots feest aan het IJ in Amsterdam zal het Tweede Kamerlid haar eerste speech houden als partijleider en de basiswaarden van haar politieke beweging presenteren.

Sinds haar vertrek bij de VVD heeft Verdonk al enkele inkijkjes gegeven in haar politieke plannen. De politica noemt het bestrijden van files bijvoorbeeld een belangrijke prioriteit en belooft consequent te zullen luisteren naar de wil van haar achterban.

Donateur

Het oprichtingsfeest van Trots op Nederland wordt bijgewoond door ruim 1800 gasten. Zij konden in eerste instantie een toegangskaart kopen à raison van 75 euro. Vorige week bleek dat een donateur alle resterende kaarten heeft opgekocht omdat de toegangsprijs voor sommige geïnteresseerden te hoog zou zijn.

Voorafgaand aan het feest zal een groep gasten met Verdonk dineren aan boord van het schip Classic Lady.

Wilders

Verdonk hoopt dat het Kamerdebat over de film van Geert Wilders wordt heropend. Verdonk kon vanwege haar gescheurde beenspieren dinsdagavond zelf niet aanwezig zijn. Maar ze zou nog een aantal kritische vragen willen stellen aan premier Jan Peter Balkenende.

Verdonk zei dat donderdag in het radioprogramma De Ochtenden. Wat die vragen zijn, wilde ze niet zeggen. Het heeft onder meer betrekking op het verslag dat is vrijgegeven over het gesprek dat Wilders in de aanloop naar de film had op het ministerie van Justitie.

Ze vindt het raar dat ministers zomaar met een vel papier aankomen. De gang van zaken noemde ze niet professioneel.