WILLEMSTAD - De Nederlandse staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) blijft positief over de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen.

"We zouden weliswaar meer snelheid kunnen maken, maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat we het hele traject tot een goed einde kunnen brengen."

Streefdatum

Dat zei de staatssecretaris woensdag op Curaçao. Ze ging daarmee in op haar beslissing de streefdatum van 15 december 2008 voor de invoering van de nieuwe staatkundige vernieuwing niet meer als 'haalbaar' te beschouwen.

Dat bleek uit de voortgangsrapportage over het staatkundige proces van de Antilen dat ze begin deze week naar de Tweede Kamer zond.

Traject

De Nederlandse Antillen zijn samen met Nederland bezig aan een traject waarbij Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk worden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland.

Voortgang

"In de rapportage die ik naar de Tweede Kamer heb gestuurd, stond dat de voortgang in diverse projecten te traag verloopt om 15 december nog langer als haalbaar te beschouwen", aldus Bijleveld op Curaçao.

Ze wil de uitkomst van een regiegroep afwachten, die alle werkzaamheden op een rij zet, en wil dan in overleg met de eilanden een nieuwe streefdatum kiezen.

Irritatie

"Ik begrijp dan ook niet dat hierover op de Antillen irritatie is ontstaan", aldus de staatssecretaris.

Ze heeft tijdens haar bezoek met politici van Curaçao overlegd over het traject, de oppositieleden weigerden echter met haar om tafel te zitten omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de onderhandelingen met Nederland worden gevoerd.

Samenwerkingsovereenkomst

De staatssecretaris ondertekende woensdag verder een samenwerkingsovereenkomst met Curaçao, waarin Nederland de komende vijf jaar 45 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 16 miljoen euro) beschikbaar stelt voor de vergroting van de bestuurskracht van het eiland.

Volgens haar is het voor het vertrouwen van de bevolking en mogelijke investeerders van groot belang dat Curaçao zijn ambtenarenaparaat verder professionaliseert.