BOEKAREST - In de Roemeense hoofdstad Boekarest is woensdagavond de NAVO-top officieel begonnen. Staatshoofden en regeringsleiders uit meer dan zestig landen zijn bijeen in het vroegere paleis van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu voor een werkdiner.

Tijdens de driedaagse top zal worden gepraat over de NAVO-missies in Afghanistan en Kosovo, maar ook over de mogelijke verdere uitbreiding van het bondgenootschap met Albanië, Kroatië en Macedonië.

Grote onenigheid is er over een eventuele snelle opname van de vroegere Sovjetrepublieken Georgië en Oekraïne in het bondgenootschap.

Bush

De Amerikaanse president George Bush is daar een uitgesproken voorstander van, maar veel West-Europese landen onder leiding van Duitsland en Frankrijk zijn tegen, vooral omdat ze de toch al moeizame relatie met Rusland niet verder willen verslechteren. De Russische president Vladimir Poetin woont de top bij.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende verwacht de komende twee dagen een "interessante en belangrijke top". Balkenende zei dat woensdag voorafgaand aan het informele diner van staatshoofden en regeringsleiders van de 26 NAVO-landen, waarmee de top woensdag is begonnen.

Het kabinet is behalve met Balkenende ook met de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) aanwezig in Boekarest.

Oekraïne en Georgië

Balkenende noemde een besluit over verdere toenadering van Oekraïne en Georgië tot de NAVO "een politiek gevoelig onderwerp".

De Tweede Kamer voelt er niets voor en ook het kabinet wil het nu nog niet. De Verenigde Staten zijn groot voorstander, maar Frankrijk en Duitsland zijn fel tegen.

Ontwikkelingen

Balkenende zei dat hij er in principe wel voor is de twee vroegere Sovjet-republieken toe te laten tot het voorportaal van de NAVO, maar "de ontwikkelingen in die landen maken het niet gemakkelijk dat nu al te doen".