ELST - Zes Gelderse gemeenten, waaronder Duiven, Zevenaar en Overbetuwe, willen tieners inzetten tegen illegale verkoop van alcohol door winkeliers.

De minderjarige tieners gaan onder begeleiding van opsporingsambtenaren langs bij winkeliers en proberen daar alcohol te kopen. Dat meldden de gemeenten woensdag.

Landelijk gemiddelde

Volgens de zes gemeenten ligt het alcoholgebruik onder jongeren er boven het landelijk gemiddelde. Om de illegale verkoop van drank aan jongeren te verminderen, richten de gemeenten hun pijlen op winkeliers.

Een minderjarige tiener probeert in een winkel drank te kopen in het bijzijn van een opsporingsambtenaar.

Als de winkelier inderdaad alcohol verkoopt aan de tiener, volgt een gesprek waarin de ambtenaar de winkelier op de overtreding wijst.

Maatregelen

Boetes en juridische stappen zijn niet mogelijk, omdat er sprake is van uitlokking, zegt een woordvoerster van de gemeente Overbetuwe. Bij latere overtreding volgen wel maatregelen.

Haken en ogen

De gemeenten bekijken nog welke juridische haken en ogen er aan de methode zitten. "Ook moeten we nog bekijken waar we tieners vandaan halen die hieraan willen meewerken", aldus de woordvoerster.

Over de methode is overleg geweest met de politie en de verslavingszorg in de regio.

Minimumleeftijd

Verkoop van zwak alcoholhoudende dranken als bier en wijn aan jongeren onder de 16 jaar is in Nederland verboden. Voor sterkedrank geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.