ALGIERS - Door de zwaarste aardbeving in meer dan twintig jaar zijn in het noorden van Algerije zeker 540 mensen om het leven gekomen. Meer dan 5000 anderen raakten gewond, zo meldden de Algerijnse autoriteiten.

Bekijk hier de video

In en rond de hoofdstad Algiers vielen zeker tweehonderd doden. In de hoofdstad zouden tientallen gebouwen zijn verwoest. President Abdelaziz Bouteflika heeft onmiddellijk een crisiscomité in werking gesteld. Bouteflika ging later naar de plaats Boumerdès, waar het dodental inmiddels op 256 stond. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers daar nog zal oplopen. Er zitten veel mensen onder de ingestorte woonblokken bekneld. Veel mensen zijn daar gewond geraakt doordat zij in paniek uit het raam zijn gesprongen.

Natuurgeweld

Het natuurgeweld schrikte de regio rond Algiers woensdagavond omstreeks kwart voor acht op, een tijdstip waarop veel gezinnen thuis aan het avondeten zaten. Er waren kort achter elkaar twee zware schokken. Veel mensen hebben de avond en de nacht buiten doorgebracht uit vrees voor naschokken.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving, die volgens het Amerikaans Nationaal Aardbeving Informatie Centrum een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter, lag 70 kilometer ten oosten van Algiers nabij de stad Thénia.

De industriestad Rouiba, ten oosten van Algiers, werd zwaar getroffen door de beving. Ooggetuigen meldden dat gebouwen als kaartenhuizen in elkaar stortten. De elektriciteit viel in het grootste deel van de stad uit, waardoor reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt. De wegverbinding tussen Algiers en Tizi-Ouzou ten oosten van de hoofdstad zou aanzienlijke schade hebben opgelopen.

Ziekenhuizen

De ziekenhuizen in het getroffen gebied kunnen de stroom gewonden niet aan. In de kustplaats Boumerdes lagen de doden opgestapeld buiten de ziekenhuizen en gewonden werden in de open lucht behandeld. Een ziekenhuis zou zijn ingestort. De autoriteiten hebben medisch personeel opgeroepen naar de ziekenhuizen te gaan om hulp te verlenen. Burgers kregen het dringende verzoek bloed te geven.

De staatsmedia roepen de inwoners van het getroffen gebied op zoveel mogelijk hun gasleidingen af te sluiten om brand te voorkomen.

Mallorca

De aardbeving was zo krachtig, dat die ook in Spanje was te voelen. Op het eiland Mallorca brak paniek uit. Veel mensen vluchtten hun huizen uit.

Reddingswerkers

Frankrijk heeft aangekondigd nog donderdag een ploeg van 120 reddingswerkers met snuffelhonden en apparatuur naar het getroffen gebied te sturen. Ook Rusland en Duitsland sturen reddingsteams. De zwaarste aardbeving tot dusver was meer dan twintig jaar geleden. In 1980 werd het westen van Algerije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Toen kwamen meer dan 3000 en mogelijk 4500 mensen om het leven.