DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen kunnen gaan.

Het rapport waarin mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat het juist slechter is geworden met de mensenrechten in China verandert die opstelling niet, zo bleek woensdag.

Een meerderheid in de Kamer sluit niet uit dat die mening verandert, als mensenrechtenschendingen erger worden of aanhouden. Ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) sluit dat niet uit, zo stelde hij vorige week.

Tot nu toe vinden alleen coalitiepartij ChristenUnie en D66 dat Balkenende niet moet gaan en dat Nederland een minder belangrijke vertegenwoordiger moet sturen.

Merkel

De VVD vindt dat het kabinet dit in overweging moet nemen als andere Europese regeringsleiders ook wegblijven. Maar die zijn verdeeld. Op dit moment heeft alleen de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangegeven dat ze wegblijft.

De Britse premier Gordon Brown maakte deze week bekend dat hij wel gaat. De Franse president Nicolas Sarkozy laat dit nog open. Het CDA en de PvdA volgen de ontwikkelingen in China en Tibet op de voet, maar vinden vooralsnog dat de premier kan gaan. Ook de SP en GroenLinks zijn die mening toegedaan.

Te vroeg

Het is nog te vroeg voor een boycot van de opening, stelt GroenLinks. De partij wil het als drukmiddel achter de hand houden voor een moment dat dit het meer effect scoort. Maar voor GroenLinks komt dat moment nu "wel in beeld".

Over twee weken organiseert de Kamer een rondetafelgesprek met ondernemers, sporters, diplomaten en politici die regelmatig contacten hebben met China. De Kamer wil van hen horen op welke manier de mensenrechten daar het best kunnen worden beïnvloed. Ook de Chinese ambassadeur in Nederland is uitgenodigd.