JAKARTA - Tientallen islamitische studenten hebben woensdag het Nederlandse consulaat in het Indonesische Medan (Sumatra) belaagd uit woede over de islam-kritische film Fitna van Geert Wilders.

Zij haalden de Nederlandse vlag van de vlaggenstok naar beneden en staken het dundoek samen met een naambord in brand. Ook vernielden zij de poort, meldden Indonesische media.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Nederlandse ambassadeur gevraagd zijn Indonesische collega te herinneren aan de afspraken die zijn gemaakt over het tegengaan van spanningen en het niet laten escaleren van de situatie.

Protest

De politie verjoeg de demonstranten met waarschuwingsschoten. Enkele tientallen studenten werden meegenomen naar een politiebureau. Media spraken over het eerste gewelddadige protest tegen Fitna in Indonesië, waar overigens al drie dagen wordt gedemonstreerd.

Verhagen benadrukte dat de internetfilm geen enkel excuus is voor bedreigingen, oproepen daartoe of het gebruik van geweld. Hij heeft eerder met zijn Indonesische collega afgesproken dat beide landen samen zullen werken aan het voorkomen van spanningen en escalatie.

Politiemacht

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was de demonstratie aangekondigd voor het middaguur. Toen kort voor elf uur Indonesische tijd al ongeveer vijftig demonstranten het terrein van het consulaat binnendrongen, trad een grote politiemacht aan.