DEN HAAG - De tot levenslang veroordeelde Lucia de B. is woensdag op vrije voeten gekomen. Minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie hebben daar toestemming voor gegeven.

De straf van De B. is voorlopig voor drie maanden onderbroken.

Daarna wordt bekeken of er reden is die periode te verlengen. De Haagse verpleegkundige kreeg in juli 2006 een levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe.

Advies

Bij het besluit haar nu toch voorlopig vrij te laten, baseren de bewindslieden zich op een advies van de top van het Openbaar Ministerie.

Die had de minister en staatssecretaris er vorige week op gewezen dat de advocaat-generaal bij de Hoge Raad ernstig twijfelt over de juistheid van de veroordeling van De B. en daarom om herziening van de zaak zal vragen.

Hij pleitte er ook voor De B. in afwachting van het verdere verloop van de zaak vrij te laten.

Herziening

Advocaat-generaal G. Knigge bereidt op dit moment de vordering voor herziening bij de Hoge Raad voor. Hij streeft er naar die binnen een maand bij het hoogste rechtscollege van Nederland in te dienen.

Herseninfarct

De B. had eerder zelf al tevergeefs om strafonderbreking gevraagd omdat nog onderzoek werd gedaan naar een eventuele herziening van haar zaak. Bovendien werd ze enkele maanden voor haar definitieve veroordeling getroffen door een herseninfarct.

In de gevangenis is ze daarvan slecht hersteld en ze zou buiten gevangenschap moeten kunnen revalideren, stelden haar advocaten destijds.

Opsteker

De tijdelijke vrijlating is een enorme opsteker voor de tot levenslang veroordeelde Lucia de B. Dat zei een van haar advocaten, Ton Visser, woensdag.

De B. is "halsoverkop" vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis en is momenteel bij haar vriend en dochter, aldus de raadsman. Hij maakte haar verblijfplaats niet bekend.

Stabiel

Visser sprak woensdag kort met De B. Ze zei hem ontzettend blij te zijn. "Maar ze is stabiel in haar blijdschap, want er komt natuurlijk nog wel een procedure achteraan", zei Visser, doelend op de herzieningsprocedure bij de Hoge Raad.

De advocaat was zelf blij verrast met de strafonderbreking. "Ik had niet een, twee, drie verwacht dat ze dit uit zichzelf zouden doen. Het is allemaal zo snel gegaan dat Lucia niet eens afscheid heeft kunnen nemen van haar medegevangenen."

Ziekenhuis

Het HagaZiekenhuis in Den Haag wilde woensdag geen commentaar geven op de voorlopige vrijlating van Lucia de B.

Tussen 1997 en 2001 werkte De B. voor het Rode Kruisziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis en ziekenhuis Leyenburg, die inmiddels zijn gefuseerd tot het HagaZiekenhuis. De directeuren van de ziekenhuizen deden destijds aangifte tegen haar.

"Zolang de zaak nog onder de rechter is, doen wij geen uitspraken hierover", aldus een woordvoerder.