RIYAD - Met de aanhouding van drie leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zegt Saudi-Arabië een terroristische aanslag te hebben verijdeld. De drie Marokkaanse mannen zouden van plan zijn geweest een vliegtuig van de Saudische maatschappij Saudi te kapen om het te laten neerstorten op een gebouw in de havenstad Djeddah, vertelde een functionaris van de Saudische inlichtingendienst.

De aanhoudingen zijn volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag verricht. De verdachten zouden toen op het punt hebben gestaan aan boord te gaan van een vlucht van de Saudische luchtvaartmaatschappij Saudi van Djeddah naar Sudan.

De politie hield de mannen aan, omdat zij zich verdacht gedroegen bij de paspoortcontrole. Toen hen gevraagd werd of zij samen reisden, zei een van hen "ja" en een ander "nee". "Toen zijn zij aangehouden", aldus een functionaris van de inlichtingendienst.

Zij zouden messen en testamenten bij zich hebben gehad. Volgens sommige berichten zouden er twee arrestaties zijn verricht en een derde verdachte zijn ontsnapt.

Volgens de dienst is niet duidelijk of de drie vermoedelijke leden van het terreurnetwerk al-Qaeda in verband staan met de daders van de drie zelfmoordaanslagen van vorige week in Riyad, waarbij meer dan dertig doden vielen.