AMSTERDAM - Ondernemer Roel Pieper is geëmigreerd naar Frankrijk omdat de man die zijn vrouw ernstig verwondde met een mes, op onbegeleid verlof uit een tbs-kliniek mocht en Pieper daar niet over werd ingelicht.

"We waren er vrij snel uit, we gaan, au revoir", aldus de oud-topman van Philips woensdag in Het Financieele Dagblad.

De tbs'er drong in 2003 het landgoed van het echtpaar binnen en stak de vrouw van Pieper tien keer met een keukenmes. Ze raakte zwaargewond. Ook Pieper zelf werd geraakt. T. werd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

In januari mocht de man op onbegeleid verlof. Pieper vernam dat in maart door een brief van justitie, die samen met een uitgebreide column van hem in het FD staat. "Deze man loopt nu dus klaarblijkelijk gewoon weer rond.

Zonder begeleiding, zonder feitelijk enig inzicht of kennis van waar de man nu is", schrijft de ondernemer. Hij en zijn vrouw lieten zich twee weken geleden uitschrijven uit Nederland.

Zorgvuldig

Hoofddirecteur Gijs Wouters van de Dienst Justitiële Inrichtingen schrijft in de brief aan de Piepers dat "de verlening van de verlofmachtingen op zichzelf op zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden", maar dat hij het betreurt dat Pieper niet is geïnformeerd.

Wel is de zakenman volgens Wouters ingelicht toen de tbs'er in 2005 op begeleid verlof mocht.