HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is bereid af te treden na de presidentsverkiezingen van zaterdag, die hij niet heeft gewonnen. Dat meldde dinsdagavond een hooggeplaatste bron binnen zijn regerende partij ZANU-PF aan het Franse persbureau AFP.

"Hij is bereid af te treden omdat hij zichzelf niet voor schut wil zetten door een tweede ronde in te moeten gaan." Volgens de bron is Mugabe nog bezig instemming te krijgen van de chef-staf van het leger, Constantine Chiwenga. Die zou tegen Mugabe's vertrek zijn.

Twee belangrijke diplomaten in de hoofdstad Harare meldden dinsdag dat er een deal is gesloten waarbij Mugabe opstapt ten faveure van oppositieleider Morgan Tsvangirai. "Alles wijst erop dat Mugabe de macht vreedzaam zal opgeven", zei een diplomaat.

Tsvangirai ontkent echter dat de oppositie onderhandelingen met de regering voert . "Het is slechts een speculatief verhaal", zei Tsvangirai tijdens een persconferentie in de hoofdstad Harare.

Peiling

Functionarissen binnen Zanu-PF meldden eerder op de dag dat Tsvangirai 48 procent van de stemmen heeft gekregen bij de presidentsverkiezingen. Mugabe zou op 43 procent staan. In een peiling van een onafhankelijk Zimbabwaans netwerk van waarnemers, ZESN, stond Tsvangirai op 49 procent en Mugabe op 42 procent.

Voor een overwinning is meer dan de helft van de stemmen nodig. Mugabe zou een tweede ronde met Tsvangirai als een vernedering beschouwen.

EU

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitri Rupel riep eerder op de dag de Zimbabwaanse president Robert Mugabe op om af te treden. Slovenië, momenteel voorzitter van de Europese Unie, waarschuwde dat als Mugabe doorgaat dat een staatsgreep is.

"Ik hoop dat hij aan zijn uittocht is begonnen, de meeste Europeanen denken dat", zei Rupel tegen de pers. De meeste westerse reacties op de Zimbabwaanse verkiezingen van afgelopen zaterdag bleven beperkt tot de roep om een snelle bekendmaking van de officiële uitslag.