ARNHEM - Het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolgt twee medewerkers van Strukton Railinfra in verband met een dodelijk ongeval op een spoorwegovergang. Het tweetal wordt 'opzettelijk gevaar veroorzaken voor spoorwegverkeer met de dood tot gevolg' ten laste gelegd. De maximumstraf voor dit misdrijf is levenslang.

Een internationale trein botste eind oktober ter hoogte van Veenendaal op de overweg tegen een personenauto en daarna op de oplegger van een vrachtwagen. De automobilist overleed door het ongeval. De vrachtwagen werd door de trein honderden meters meegesleurd waarna twee wagons ontspoorden. De passagiers, van wie er een gewond raakte, moesten met bussen verder reizen.

De spoorwegpolitie hield na het ongeluk de medewerkers van Strukton aan, die bezig waren met onderhoud op de overweg. Volgens getuigen stonden de slagbomen omhoog. Datzelfde verklaarde de vrachtwagenchauffeur. Bovendien knipperden de overweglichten volgens hem niet.

De Raad voor Transportveiligheid stelde zelf een onderzoek in. De resultaten daarvan worden niet voor het einde van dit jaar verwacht.

De twee verdachten zitten niet in voorlopige hechtenis en moeten op 2 juni voor de rechtbank in Arnhem verschijnen.