DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft dinsdag het begin van het proces tegen twee voormalige kopstukken van de Servische geheime dienst onder president Milosevic voor de derde keer uitgesteld.

Een van de verdachten, Jovica Stanisic, is ernstig ziek. Hij moest vorige week wegens nierstenen acuut in een ziekenhuis worden behandeld. Daarnaast lijdt hij onder "een zware depressie met psychotische aspecten".

Volgens een psychiater die hem heeft onderzocht, kan het maanden duren voordat Stanisic kan terechtstaan, alleen al wegens zijn psychische conditie.

Oorlogsmisdaden

Stanisic en zijn medeverdachte Franko Simatovic worden verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Bosnië en Kroatië. Slobodan Milosevic was tijdens die oorlogen, van 1991 tot 1995, formeel 'slechts' president van Servië, toen nog maar een deelrepubliek van Joegoslavië.

Hij oefende volgens analisten echter via parallelle mechanismen naast de officiële staatsinstellingen meer macht uit dan hem eigenlijk toekwam, onder meer door zijn controle over geheime diensten en het leger.

Overweging

Voorzittend rechter Patrick Robinson zei dinsdag dat "bepaalde stappen in overweging moeten worden genomen" nu het begin van het proces voor de derde keer is uitgesteld.

De Jamaicaan herinnerde eraan dat er een tweede verdachte is in de zaak, Simatovic, die er recht op heeft zonder onnodig tijdverlies te worden berecht. Een apart proces voor Simatovic behoort tot de mogelijkheden die nu worden overwogen. De zaak is geschorst.