SYDNEY - In Zuid-Australië zijn de afgelopen tientallen jaren honderden pleegkinderen misbruikt. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport naar seksueel misbruik van kinderen.

Sommige pleegkinderen werden onder meer misbruikt op feestjes van pedofielen, aldus voormalig rechter Ted Mullighan, die drie jaar aan het onderzoek heeft gewerkt. Ook pleegouders, sociaal werkers, leraren en priesters waren bij de zaak betrokken.

Uitbuiting

"Ik was niet voorbereid op de horror van seksuele wreedheden en uitbuiting van kleine kinderen en kwetsbare jongeren in de staatszorg door mensen in vertrouwensposities", aldus Mullighan.

Volgens de politie is in 170 gevallen aangifte gedaan, waarbij 434 verdachten zijn betrokken. Tot dusver zijn twee arrestaties verricht.

Jeugdzorg

De onderzoekscommissie heeft in totaal 792 mensen gehoord die sinds de jaren dertig seksueel zouden zijn misbruikt door in totaal 1733 verdachten. Zeker 240 mensen vielen onder de jeugdzorg op het moment dat ze werden misbruikt.

Volgens Mullighan bevonden de verdachten zich in alle mogelijke organisaties, waaronder kerkinstellingen, het Leger des Heils, pleeggezinnen en staatsinstellingen.

Excuses

De Australische premier Mike Rann reageerde geschokt op het 600 pagina's tellende rapport. "Mijn maag draaide om, het maakte me fysiek ziek", aldus Rann. Hij zei dat de staat formeel zijn excuses zal aanbieden aan de slachtoffers en dat de overheid schadeloosstelling zou moeten betalen.