UTRECHT - Als het aan het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ligt, moeten aankomende studenten voor aanvang van hun opleiding een intakegesprek voeren. Dat zou de grote uitval in het hoger onderwijs terugdringen.

ISO heeft dat dinsdag voorgesteld aan de HBO-raad (hogescholen) en VSNU (universiteiten). Doel van een dergelijk gesprek is dat student en opleiding elkaar beter leren kennen en wederzijdse verwachtingen uitspreken.

Uitval

Ongeveer drie op de tien studenten maken de studie niet af. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil samen met de instellingen de uitval in het hoger onderwijs met de helft terugdringen.

Bastiaan Verweij, voorzitter van het ISO, denkt aan een verplichte intake, voor zover dat gezien de grote studentenaaantallen mogelijk is. "Niet aan een toets waarbij de kandidaat kan worden afgewezen."

Schade

Het is bedoeling van het ISO dat de scholier, voordat hij collegegeld betaalt of studiefinanciering heeft ontvangen zonder schade kan switchen naar een andere opleiding of zijn tekorten bijspijkeren.

Vorige week maakte de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) bekend dat scholieren eerder in contact moeten komen met vervolgopleidingen en beter begeleid moeten worden in hun studiekeuze. De Raad wil voorkomen dat scholieren op latere leeftijd afhaken als gevolg van een verkeerde keuze.