HARARE/JOHANNESBURG - Een woordvoerder van de regering van Zimbabwe heeft dinsdag geruchten ontkend dat president Robert Mugabe naar het buitenland is gevlucht.

"De president heeft nog steeds de controle", aldus de zegsman voor de radio in Zuid-Afrika. Hij reageerde op beweringen dat Mugabe sinds de verkiezingen van zaterdag niet meer in het openbaar is gezien en dat hij onderweg zou zijn naar Maleisië.

Het tellen van de stemmen duurt lang, waardoor de spanning in het land toeneemt. De oppositiepartij MDC heeft inmiddels de overwinning opgeëist.

Volgens The Zimbabwe Times hebben chefs van de veiligheidsdiensten Mugabe aangeraden een eventuele nederlaag te aanvaarden.

Einduitslagen

Tot dusver heeft de MDC 56 zetels gewonnen en Mugabe's ZANU-PF 53 in het 210 zetels tellende parlement. De einduitslagen van de parlements- en presidentsverkiezingen laten nog steeds op zich wachten.

De Europese Unie heeft er bij de kiescommissie in Zimbabwe op aangedrongen haast te maken met het tellen van de stemmen. De oppositie zegt dat er op grote schaal is gefraudeerd. Volgens MDC-leider Morgan Tsvangirai heeft hij 60 procent van de stemmen gewonnen en de president 30 procent.