AMSTERDAM - Skaters mogen vanaf dinsdag van het fietspad gebruikmaken. Als er geen fietspad of stoep is, mogen ze op de rijbaan skaten. Bromfietsers en gehandicaptenvoertuigen mogen voortaan ook op de 'gewone' weg 45 kilometer per uur rijden.

Zij mogen op het fietspad binnen de bebouwde kom maximaal dertig kilometer per uur rijden, en veertig daarbuiten.

Geïmproviseerde zitplaatsen in auto's mogen niet meer worden gebruikt. Wel mogen kinderen tot 1,35 meter en passagiers met een rolstoel gebruikmaken van speciale zitplaatsen, zoals extra bankjes in stationwagens.

Ook veranderen de regels rond dimlichten per 1 april. Die hoeven niet meer te worden aangezet als de mistlampen aan de voorkant branden.

Elektronische verkeersborden

Vanaf dinsdag is wettelijk geregeld dat tijdelijke verkeerstekens, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden, boven andere verkeerstekens gaan. Daarnaast hebben elektronische verkeersborden voortaan dezelfde betekenis als 'gewone' borden.

De meeste boetes voor verkeersovertredingen gaan dinsdag omhoog met zo'n twintig procent, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Deze 'inflatiecorrectie' moet jaarlijks zo'n negentig miljoen euro opleveren.

Alcohol

Chauffeurs met een alcoholpromillage tot 0,8 moeten voortaan 250 euro betalen, een stijging van dertig euro. Bij een promillage van 1,15 moet 450 euro worden afgerekend.

Onnodig linksrijden, het niet dragen van autogordel of helm kosten vanaf dinsdag negentig euro, een stijging van vijftien euro. Rechts inhalen, bellen achter het stuur en door rood licht rijden gaat 150 in plaats van 130 euro kosten.

Hard rijden

Ook de boetes voor te hard rijden gaan omhoog, onder het motto 'hoe gevaarlijker, hoe duurder'. "Als je vijftien kilometer te hard rijdt in de bebouwde kom, is dat duurder dan op de provinciale weg, en dat is weer duurder dan op de snelweg", laat een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie weten.

De boetes hiervoor worden nu respectievelijk 75, 72 euro en 67 euro.

Dinsdagmiddag wordt in Artis de campagne 'Doe gewoon je gordel om, ook achterin' afgetrapt.