AMSTERDAM - In steeds meer steden surveilleren agenten in burger om diefstal, zakkenrollers en drugsgebruik tegen te gaan, bijvoorbeeld in winkelcentra en op stations.

Bij vrijwel alle korpsen wordt met enige regelmaat zonder uniform gesurveilleerd. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Nederlands Dagblad.

Undercoverteams zijn permanent actief in onder meer Breda, Groningen en Amsterdam. Binnenkort komt daar in ieder geval Apeldoorn bij. Tilburg en Nijmegen zouden serieus overwegen permanent undercoveragenten in te zetten.

Privacy

De privacy loopt gevaar door deze ontwikkeling, schrijft de krant. Zo zegt hoogleraar en privacydeskundige Jan van Dijk dat burgers er recht op hebben te weten of de politie hen in de gaten houdt.

De opmars van de agent in burger doet D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold denken aan 'minder democratische regimes'. De politicus roept politiekorpsen op 'uiterst terughoudend' te zijn met het surveilleren zonder uniform. Hij vindt het 'absurd' dat politiekorpsen niet naar buiten brengen hoe vaak dit gebeurt.

De Raad van Hoofdcommissarissen zegt in het dagblad dat burgers niets te vrezen hebben. Agenten in burger zouden alleen specifieke personen in de gaten houden en 'gewone' burgers met rust laten.