DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt extra onderdak voor tussen de zevenhonderd en achthonderd vreemdelingen.

Het gaat vooral om Chinezen, Somaliërs en Irakezen. Dat heeft een woordvoerder van het COA maandagavond gezegd.

Vorige week meldden zich meer dan zeshonderd Chinezen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Normaal zijn dat er hooguit enkelen.

Recreatieparken

De contracten die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vorige week voor extra opvang sloot met een aantal recreatieparken zijn hoogstens voor een half jaar.

Het gaat om logies voor mensen die nu in allerijl moeten worden opgevangen. Op het laatste moment werden huisjes gehuurd in het Limburgse Euverem, zonder dat de gemeente Gulpen-Wittem op de hoogte was.

Verklaring

"We kunnen de plotselinge toestroom van vreemdelingen nog steeds niet echt verklaren", aldus de zegsman. "Wel weten we dat onder Chinezen het gerucht gaat dat vreemdelingen nu gemakkelijk in aanmerking zouden komen voor asiel vanwege een generaal pardon of omdat prins Willem-Alexander de troon zou bestijgen."

Hoe en door wie die verhalen de wereld in zijn geslingerd, weet hij niet. "Maar als de toestroom in dit tempo doorgaat, hebben we eind volgende week 2000 extra opvangplaatsen nodig."

Uitzonderlijke situatie

Volgens algemeen directeur Nurten Albayrak van het COA ging het vorige week om een uitzonderlijke situatie.

Ze erkent dat de communicatie met gemeenten niet verloopt "zoals zij dit van ons gewend zijn". Albayrak hoopt deze week zelf met de verschillende partijen te overleggen.

De grote groep vreemdelingen die nu moest worden opgevangen, heeft formeel geen status. Ze zijn nog geen asielzoekers. Het gaat om vreemdelingen die nog geen asiel hebben aangevraagd.

Informatiebijeenkomst

De gemeente Gulpen-Wittem hield maandagavond een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de asielzoekersopvang in Euverem, dat onder de gemeente valt.

Enkele honderden omwonenden werden daar bijgepraat over de ontstane situatie. De bijeenkomst verliep rustig, aldus burgemeester Bas van den Tillaar na afloop.

De gemeente en het COA praten dinsdag verder met een afvaardiging van de inwoners. Het COA heeft een contract voor een half jaar voor de opvang van maximaal 435 asielzoekers op het bungalowpark.