BOGOTA - Ecuador heeft een aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ingediend tegen buurland Colombia.

Ecuador eist dat Colombia stopt met het gebruik van bestrijdingsmiddelen om illegale cocavelden in het grensgebied te vernietigen.

Soevereiniteit

"Ecuador vraagt het hof om de besproeiingen vanuit de lucht door Colombia als schending van de Ecuadoraanse soevereiniteit te verklaren", zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Salvador maandag.

Ook eist de regering in Quito een vergoeding voor de milieuschade die de afgelopen jaren aan de Ecuadoraanse kant van de grens is aangericht door de besproeiingen.

Belofte

Colombia beloofde Ecuador vorig jaar te stoppen met de inzet van giftige bestrijdingsmiddelen in het grensgebied en over te gaan op het handmatig verwijderen van cocaplanten, waar cocaïne uit wordt geproduceerd.

Maar volgens Ecuador houdt Colombia zich niet aan zijn woord en zorgen de besproeiingen nog steeds voor grote overlast aan Ecuadoraanse zijde van de grens.

Diplomatieke crisis

Onlangs ontstond een diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden door een Colombiaanse luchtaanval op een kamp van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, net over de grens met Ecuador.

Bij het bombardement werden twintig personen gedood, onder wie de tweede man van de Colombiaanse guerrillabeweging, Raúl Reyes.