HILVERSUM - Ehsan Jami, de oprichter van het comité voor ex-moslims, brengt de antimoslimtekenfilm The Life of Mohammed niet uit. Hij zei dat maandagavond in het televisieprogramma Netwerk.

Hij wil tegemoetkomen aan de ernstige bezwaren die minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin dit weekeinde uitte tegen het publiceren van de film.

Ook heeft Jami naar eigen zeggen bedreigingen vanuit het buitenland, met name uit Iran, ontvangen. Hij meent dat de Nederlandse overheid niet in staat is om hem tegen de zware bedreigingen te beschermen.

Overleg

Na overleg met zijn naaste adviseurs ziet hij nu van de film af. Jami: "Minister Hirsch Ballin heeft gezegd dat hij vreest dat dit een wig gaat drijven in onze samenleving. Dat is nooit mijn bedoeling geweest."

Erectie

De omstreden film bevat onder meer een tekening met daarop de profeet afgebeeld met een erectie, als hij samen met zijn 9-jarige vrouw Aïsha naar de moskee gaat om haar te ontmaagden. Op de moskee staat daarnaast ook een hakenkruis afgebeeld.

Shockeren

Jami, naast oprichter van het Comité voor ex-Moslims ook ex-PvdA-lid, zei in oktober al dat hij met zijn film wilde shockeren en dat zijn productie heftiger consequenties zou hebben dan de Deense Mohammed-cartoons.

In een eerdere uitzending van Netwerk zei hij nog dat hij zich niets zou aantrekken van de gevolgen van zijn film.

Het was toen volgens hem niet de verantwoordelijkheid van de boodschapper, maar van de mensen die erop reageerden.

Ministerie van Justitie

Het ministerie van Justitie neemt het niet uitbrengen van de film voor kennisgeving aan, zegt een woordvoerster in een reactie.