MAASTRICHT - De bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht, waar dinsdag een groot aantal wietplantages is geruimd, breken alle overleg met de gemeente af. Zij overleggen woensdag over juridische stappen tegen de gemeente, aldus hun woordvoerder J. Scheffer.

Scheffer was voorzitter van het bewonerscomité dat met de gemeente overlegde over de 'normalisatie' van Vinkenslag. Hij is dinsdag na de inval door de politie opgestapt als voorzitter. Scheffer ontkent dat veel bewoners op wraakacties zouden zinnen. Volgens hem heeft de gemeente de bewoners van hun broodwinning beroofd. "Ze hebben hier alles vernield. Alle bewoners kunnen nu naar de sociale dienst."

Loodsen

Scheffer weerspreekt de bewering van politie, justitie en gemeente dat er 45 loodsen, schuren en andere locaties met wiet of wietinstallaties zijn gevonden. "Er waren maar drie loodsen met wiet, en die hebben ze met de grond gelijk gemaakt. Ik heb er niks op tegen als ze de plantages aanpakken. Maar hier hebben ze de zaak kapotgemaakt."

Mobiele Eenheid

Hij stelt de gemeente voor om met 2000 ME'ers terug te komen. "Dan kunnen ze de hele zaak hier afbreken. Die Leers heeft zaagsel in zijn kop. Die maakt ons uit voor grote criminelen. Pure waanzin, die catastrofe die Leers hier heeft aangericht. Wij gaan nu maatregelen nemen die ons goed uitkomen." Waaruit die maatregelen bestaan wil Scheffer niet zeggen.

Scheffer is ook heel boos op de regionale media, die volgens hem meewerken aan de 'kolder' van Leers om de woonwagenbewoners in een kwaad daglicht te stellen. Ook wat de media betreft laten de bewoners het volgens Scheffer "er niet bij zitten".

Vinkenslag

De op Vinkenslag actieve Stichting Woonwagenzorg Zuidelijk Zuid-Limburg wilde woensdag geen commentaar geven. Zij verwees naar de reactie van Scheffer. Een woordvoerder van de gemeente zei te hopen dat overleg met individuele bewoners weer mogelijk is als de gemoederen op Vinkenslag wat zijn bedaard.

De gemeente wil het aantal standplaatsen terugbrengen van 125 nu naar tachtig in 2007. Vinkenslag biedt dan ruimte voor tachtig autohandelaren, die er ook mogen wonen. Mensen zonder bedrijf moeten verkassen naar verspreide locaties in Maastricht.

De woordvoerder bevestigde dat het stadhuis en het stadskantoor extra beveiligd zijn. De parkeergarage van het stadskantoor in Randwyck is gesloten omdat de toegang tot het gebouw anders onoverzichtelijk is. Ook bevestigde hij dat de extra bewaking voor burgemeester Leers blijft gehandhaafd.