DEN HAAG - Afgelopen winterperiode stonden automobilisten vaker in de file dan in de winter van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

De filezwaarte (filelengte maal de duur) is de afgelopen winterperiode met ruim 11 procent toegenomen in vergelijking met vorige winter.

Oorzaak

Als oorzaak van de toegenomen filedruk noemt de ANWB vooral het natte weer in maart in combinatie met drukkere avondspitsen. Dinsdag was gemiddeld de drukste dag.

De drukste dagen deze winter waren dinsdag 11 maart, met 's ochtends 404 kilometer file en 's avonds 380, en donderdag 20 maart.

Die donderdagavondspits voor Pasen stond er op het 'hoogtepunt' 492 kilometer. Onstuimig weer met veel neerslag veroorzaakte toen extreem lange files tijdens de spits.

Overdag, tussen 10.00 en 15.30 uur, werd het in de betrokken periode eveneens drukker op de weg en steeg de filezwaarte met 13 procent.

Regio's

In het midden en zuiden van het land steeg de filezwaarte het meest. In de natte maand maart groeide in deze regio's de verkeershinder met meer dan een kwart in vergelijking met 2007.

De grootste knelpunten zijn daar de A2, Utrecht-'s-Hertogenbosch, en de A27, Utrecht-Breda.

De ochtendspits van vorige week dinsdag valt net buiten de winterperiode. Toen stond er op het drukste moment 888 kilometer.