UTRECHT - Tegen een 40-jarige brigadier van de politie Utrecht is maandag twee jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie in Utrecht achtte bewezen dat de 40-jarige Mohamed K. uit Nieuwegein een vrouw heeft verkracht en zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

De Utrechtse wijkagent sprak zijn mond voorbij over een moordonderzoek in Utrecht in september. Tijdens een afgeluisterd tapgesprek vertelde K. verder aan een vriend hoe hij de nacht ervoor in Breda op gruwelijke wijze een vrouw had verkracht.

De politie zocht de vrouw, die verklaarde dat er van het verhaal van K. niet veel klopte. Maar hij zou haar wel met een pistool tot seks hebben gedwongen.

Verzonnen

K. hield in de rechtbank vol dat het verhaal dat hij aan de vriend had verteld totaal was verzonnen. Hij had geen seks gehad met de vrouw.

Zijn advocaat Peter Plasman hield de rechtbank in een urenlang pleidooi voor dat van de verklaringen van het slachtoffer niets klopte. De vrouw herinnerde zich de verdachte niet eens. De verkrachting was haar door de politie aangepraat, stelde de raadsman.

Officier van justitie

De officier van justitie vroeg daarop aanhouding van de zaak om op het uitgebreide pleidooi te kunnen reageren. Maar de verdachte vroeg om directe afhandeling.

De officier van justitie gebruikte een korte schorsing van de zaak om het politieverhoor van het slachtoffer nog eens te beluisteren. De officier kon zo de raadsman op een paar onjuistheden betrappen.

Hij noemde het pleidooi indrukwekkend, maar ook suggestief en op punten aantoonbaar onjuist. De officier bleef bij zijn eis.