DEN HAAG - In Nederland wordt een groeiend aantal kinderen ontvoerd en in de meeste gevallen meegenomen naar het buitenland. Werden vijf jaar geleden vijf kinderen ontvoerd, vorig jaar waren dat er 21. In zijn totaliteit zijn er nog steeds 45 Nederlandse kinderen vermist, zo blijkt uit cijfers van de politie.

In vrijwel alle gevallen gaat het om ontvoeringen door een van de ouders naar het land van herkomst. "Door gemengde huwelijken worden kinderen vaak meegenomen richting Turkije en Marokko. Na de scheiding van een gemengd huwelijk ontstaan er geregeld problemen over wie de kinderen mee krijgt", aldus een woordvoerster van Rode Kruis die op de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen op zondag 25 mei aandacht vraagt voor het vermiste kind.

Website

Volgens de Rode Kruis-woordvoerster ligt het feitelijke aantal ontvoerde kinderen nog veel hoger. "Maar in veel gevallen is nog niet duidelijk wie recht heeft op de kinderen. Dan worden ze ook nog niet op de site vermistekinderen.nl gezet." Volgens de woordvoerster gaat het naar schattingen om enkele tientallen kinderen meer dan de 45 die bij de politie als officieel ontvoerd staan geregistreerd.